Art.nr: 3031-17-6

Lång hasp 1700-talstyp

130 SEK

Finns i centrallagret
Butikslager:
stockholm
4 st
gysinge
0 st
Snabbfakta

Ytterligare information

Vikt 0,05 kg
Längd

11.5 cm

Handsmidd lång hasp. Ingår i vår serie handsmidda fönsterbeslag. Modellen som var vanlig över hela landet på 1700-talet. Välgjort handsmide från Gysinge. 

Obehandlat järn. Längd 11.5cm.

Beskrivning

Handsmidd lång hasp. Ingår i vår serie handsmidda fönsterbeslag. Modellen som var vanlig över hela landet på 1700-talet. Välgjort handsmide från Gysinge. 

Ytterligare information

Vikt 0,05 kg
Längd

11.5 cm

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Bli först med att recensera ”Lång hasp 1700-talstyp”

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också behöver

Relaterade produkter

Regelbleck till bladregel

Motbeslag till bladregel.

Mässing är en legering (blandning) mellan koppar och zink. I svensk mässing (som i våra beslag) ligger kopparhalten på runt 70% och zinkhalten runt 30% vilket gör beslagen tunga och gedigna och mässingsfärgen djup.

27 SEK

Gångjärn 1800-1850-talstyp höger

Gångjärn höger. Handsmidda fönsterbeslag efter en vanlig modell från 1800 till 1850. Välgjort handsmide. 

Obehandlat järn. Spikas med handsmidd spik 1-1,5 tum. Höjd 20 cm. Längd 11,5 cm. Bredd 3 cm. Knorrans höjd 3,6 cm. Tjocklek 3 mm.

För att hänga upp en fönsterbåge som är till höger på ett fönster krävs ett högergångjärn samt ett vänstergångjärn som man vänder på samt 2 stycken gångjärnsstaplar.

310 SEK

Fönsterhörnjärn pressat

Hörnbeslag till fönsterbågar efter en modell som var vanlig från slutet av 1800-talet och under hela 1900-talets första hälft. Bör fyllas på baksidan med fönsterkitt, annars uppstår gärna kondens bakom och fönsterbågarna ruttnar under beslagen

 

33 SEK

Bladregel 1800-talstyp

Skjutregel av gedigen mässing till stängning av innanfönster, skåpdörrar mm. Modell från 1800-talet. Passande motbeslag i form av bygel eller regel finns och köpes som egen produkt.

145 SEK

Fönsterhake i trådarbete

 

Trådarbeten, vispar, brödnaggar och annat gjordes både av luffare och trådfabriker. I Gnosjö socken i Småland tillverkades trådarbeten redan under slutet av 1700-talet. Från början var det en bisyssla för bönder och torpare men mot slutet av 1800-talet gjordes trådarbeten också av vissa metallfabriker.

Luffarnas »trådtjack« gjordes av järntråd, ibland förtennad, som köptes i järnhandeln eller från tråddragerierna. Arbetsredskapet, en tång, var lätt att bära med sig i fickan. Vispar, fönsterhakar, grytställ och strykjärnsfötter såldes eller byttes mot mat eller nattlogi. Mer konstfärdigt utformade brödkorgar och ljusstakar kunde ibland vara prydda med ullgarn i glada färger.

Uppställningshake i stabilt trådarbete. Gör det möjligt att ställa upp ett fönster från »lite på glänt« till halvöppet. Gammal modell från Torsåker, Gästrikland.

165 SEK

Fällbomsbeslag 1800 talstyp

Innanfönsterbeslag av fällbomstyp i handpolerad mässing. Modellen, som också kallas fönsterklinka, är vanlig från mitten av 1800-talet till ett par decennier in på 1900-talet.

Det ovanliga med vårt beslag är en helslät baksida, som gör att monteringen av beslaget inte kräver urborrning och håltagning i fönsterbågen. Därför är beslaget mycket lättmonterat. Samtidigt ligger bommen vågrät i stängt läge. På många av de gamla modellerna brukar bommen ligga bara nästan vågrät.

Lägg också märke till att kanterna är fasade, som på originalbeslagen (det finns andra enklare ”kopior” på marknaden). Beslaget är blankpolerat, men inte lackerat, vilket gör att mässingsytan mörknar naturligt om man inte putsar den.

Blankpolerad mässing. Höjd 37 mm, längd monterat 60 mm. 

Passande skruv nr 6. (Ingår ej)

199 SEK

Relaterade artiklar

Fönstrets beslag

Gysinge Byggnadsvård

Lämna gärna en kommentar vad du tycker om vår nya webbshop